Filmare de nunta memorabila? Afla mai multe!

filmare de nunta

O filmare de nunta pare a fi un vis pentru videografi. Avem oameni imbracati la 4 ace. Avem un decor frumos amenajat. Avem atmosfera si emotie. Tot ce trebuie sa faci e sa pornesti camera, nu? Ei, nu chiar. Daca estetica si atmosfera de sarbatoare te pot duce departe, sunt cativa pasi specifici ce trebuie urmati pentru a te pregati de ziua cea mare.

In termeni de echipament, probabil cea mai importanta decizie este alegerea obiectivelor potrivite. Presupunem deci ca se utilizeaza camere DSLR.

Doua lucruri sunt de retinut in materie de obiective: distanta focala si diafragma. Alege o distanta focala potrivita situatiei in care te afli. Obiectivele cu distanta focala fixa de 50mm, 35mm sau 24mm (cea mai versatila) sunt ideale pentru captarea detaliilor si a cadrelor largi. Daca stii ca vei sta la distanta, alege un obiectiv zoom sau unul cu distanta focala fixa lunga, cum ar fi cel de 135mm. Un alt motiv pentru a alege o distanta focala lunga este acela de a creste profunzimea de camp. Un fundal blurat mai intens (bokeh) te va ajuta sa focusezi detalii importante si sa dai filmului de nunta o tenta cinematica. Nu uita insa si de factorul crop atunci cand iei decizii legate de distanta focala.

Alt aspect important de luat in considerare este diafragma. Orice obiectiv are un interval in care e cuprinsa diafragma. Numarul pe care trebuie sa te concentrezi este cel mic. Cu cat este numarul mai mic, cu atat este mai larga diafragma si mai bun obiectivul. Pentru a obtine profunzime de camp mai mare si pentru a putea filma in lumina slaba vei avea nevoie de un obiectiv ce se opreste la 1.8 sau mai jos. Cu cat se intuneca, varietatea oiectivelor pe care le poti alege se micsoreaza. Tarziu in noapte iti va fi aproape imposibil sa filmezi cadre bune daca nu ai un obiectiv cu diafragma de 1.8 sau mai mica.

Daca te gandesti sa aduci cu tine lumini suplimentare, raspunsul nostru este: lasa-le acasa! Cand filmezi o nunta, vrei sa fii mobil si disponibil sa captezi din zbor momentele. Nu vei dori sa te incurci printre lumini si trepiede. In plus, folosind lumina disponibila in locatie este mai putin invaziv si va da rezultate mai naturale. Exista, totusi, anumite parti de echipament ce nu ar trebui sa le lasi acasa. Un cadru frumos nu reprezinta prea mult daca filmarea este tremurata. Deci stabilizarea e cheia. Indiferent ca folosesti doar steadicams, slidere si trepiede, sau optezi pentru un monopod, vei dori sa ai mana fixa, mai ales pe timpul unei ceremonii lungi sau dupa mai multe ore de filmare.

Daca ai de gand sa folosesti sunet in filmul de nunta, achizitioneaza echipament audio profesional. Microfonul incorporat al unei camere DSLR nu va livra un sunetul de calitate. E bine sa captezi juramintele din timpul ceremoniei si toasturile de la receptie, deci poate ar fi indicat sa folosesti lavaliere, sau, in cazul in care exista suport audio profesional, poti folosi un reportofon precum Zoom H4n cu un cablu XLR.

De cele mai multe ori, echipamentul ales va fi determinat de stilul in care doresti sa filmezi si modul in care vrei sa realizezi o filmare de nunta. Aici, creativitatea ta poate zburda libera! Unii videorafi aleg sa faca o filmare de nunta curata folosind slidere si steadicams. Daca alegi sa filmezi in acest mod, e nevoie sa te asiguri ca mirii au destul timp sa se dedice echipei cinematografice, deoarece filmarea acestor tipuri de cadre dureaza mai mult si de regula sunt planuite in avans. Alta optiune e sa realizezi o filmare de nunta in stil documentar. Incerca sa te integrezi in multime captand in mod spontan evenimentele pe masura ce ele se desfasoara. Rezultatul final seamana cu un film de nunta facut acasa, dar cu o tenta initima si casual, ce poate fi de mare succes.

O filmare de nunta tipica este montata de obicei pe muzica, folosind bucati din cele mai frumoase cadre. Poate insa vei dori sa folosesti sunetul ambiental, precum muzica din timpul ceremoniei. Unii prefera sa foloseasca fragmente din timpul juramintelor sau toasturilor. Altii prefera sa intervieveze cuplul inaintea ceremoniei. Dar in final e decizia ta. Simte-te liber sa iesi din tiparele filmarilor de nunta.

De indata ce ai stabilit aspectele tehnice si ti-ai rafinat stilul, te poti concentra in a capta cadrele potrivite. Dat fiind faptul ca fiecare nunta e diferita, vor fi cateva momente de baza pe care va trebui sa le filmezi. De la imbracarea rochiei de mireasa la primul dans al mirilor si plecarea cuplului de la ceremonie, datoria ta este sa anticipezi aceste momente. Avand aceste aspecte in minte, nu uita ca organizatorul nuntii este prietenul tau. Faceti cunostinta, ia o copie a programului zilei si asigura-te ca pe parcursul zilei nu se decaleaza nimic. Un film de nunta tipic va acoperi 3 parti cheie ale zilei si in fiecare parte sunt incluse cadre pe care nu vei dori sa le ratezi!

Nu rata:

Nu rata:

Nu rata:

Daca exista mai multi videografi pe timpul nuntii, e important sa planuiti in avans si sa stiti cine si ce va filma. Daca ai resurse, e bine sa ai o camera in spatele salii pentru a capta atmosfera. Ceilalti se pot concentra pe detalii si close-up-uri creative. Filmarea cu mai multe camere necesita comunicare! Inainte de a incepe sa filmezi, sincronizeaza setarile camerei, precum ISO si balansul de alb. Daca planuiesti sa dai mirilor o versiune completa a ceremoniei, tine minte sa folosesti semne cu ajutorul mainilor cand ajustezi un cadru, pentru a asigura acoperire continua.

Tine minte ca filmezi una dintre cele mai importante zile din viata unui cuplu, deci este crucial sa fii discret si respectuos. Zambeste si lasa-te dus de val. Comunica mult pentru a face pe toata lumea – in special mirii – sa se simta confortabil. Daca vei urma aceste sfaturi vei fi mai putin stresat si cu siguranta vei avea parte de distractie si sentimentul acela de bucurie se va regasi si in filmare de nunta.

Daca doriti sa vedeti diverse exemple de video-uri de nunta puteti accesa portofoliul nostru sau ne puteti contacta direct prin intermediul formularului de contact.